20 Αυγ 2017



Έλεγχος προσβολής των μελισσιών από Βαρρόα.


Άρθρο του μελισσοκόμου Ιωάννη Μουτσανά.


Βαρρόα…………………...... Νο 1 εχθρός.


Αν δεν την έχεις υπό έλεγχο, χάνεις παραγωγή, αλλά και μελίσσια. Όλα τα προβλήματα, από την βαρρόα ξεκινάνε και εκεί καταλήγουν.
Όλοι μας τους προηγούμενους δύο μήνες, συνήθως Νοέμβριο και Δεκέμβριο κάναμε κάποια θεραπεία, με στόχο να εξολοθρεύσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερη βαρρόα. Μετά την θεραπεία, βλέπαμε στη βάση πολλά ή πάρα πολλά, νεκρά βαρρόα.
 Πέτυχε η θεραπεία; Ένα καίριο ερώτημα, το οποίο όμως, παραμένει αναπάντητο!!
Την απάντηση δεν θα μας την δώσουν, τα νεκρά βαρρόα, αλλά αυτά που έχουν επιζήσει. 
Και πως θα τα ανακαλύψουμε, αφού κρύβονται; Πως θα δούμε αν είμαστε σε καλό επίπεδο, όσον αφορά την καταπολέμησή τους;
Εδώ θα σας πω τέσσερις τρόπους, για έλεγχο, που μας βοηθάει ανά πάσα στιγμή να ελέγξουμε το ποσοστό προσβολής , ώστε να μην βρεθούμε μπροστά, σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Βαρρόα τσεκ.



1ος τρόπος:
Μέτρηση φυσικής πτώσης.
Παίρνουμε ένα λεπτό αλλά σκληρό χαρτί και το αλείφουμε χρησιμοποιώντας πινέλο με λίγη βαζελίνη. Πηγαίνουμε σε ένα μελίσσι 8-10 πλαισίων και το τοποθετούμε από την είσοδο πάνω στη βάση.
Δεν καπνίζουμε το μελίσσι και δεν το ενοχλούμε καθόλου. Μετά 24 ώρες βγάζουμε το χαρτί και μετράμε βαρρόα. Μέχρι 8 είναι καλά. Από κει και πάνω, πράττουμε αναλόγως.

2ος τρόπος:
Ποσοστό βαρρόα σε κηφηνόγονο.
Πάμε σε ένα πλαίσιο γόνου με αρκετά κηφηνοκέλια. Τινάζουμε τις μέλισσες στην κυψέλη. Ξεσφραγίζουμε όσα περισσότερα κηφηνοκέλια μπορούμε. Χτυπάμε το πλαίσιο πάνω σε ένα άσπρο πανί ώστε, να πέσουν οι λάρβες αλλά και τα βαρρόα που έχουν. Μετράμε λάρβες και βαρρόα. Στις 100 λάρβες είναι ανεκτά το πολύ 10 βαρρόα, ποσοστό δηλαδή 10 %.



3ος τρόπος :
Μέθοδος με οινόπνευμα.
Παίρνουμε ένα γυάλινο βάζο (720κ.ε). Από ένα μελίσσι βγάζουμε 3 πλαίσια με γόνο και σέρνοντας το βάζο από πάνω προς τα κάτω, μαζεύουμε και από τα 3 πλαίσια, καμιά 300αρια μέλισσες (μέχρι την μέση το βάζο παίρνει 1000 μέλισσες....τις μέτρησα μία μία). Εννοείται ότι προσέχουμε ώστε να μην πάρουμε την βασίλισσα! 
Γεμίζουμε το βάζο με διάλυμα οινόπνευμα - νερό 25-75. Ανακατεύουμε ελαφρώς κατά διαστήματα. Μετά από 1 ώρα αφαιρούμε τις μέλισσες και σουρώνουμε το διάλυμα σε άσπρο πανί. Τα βαρροα είναι ανεκτά σε ποσοστό 3 %.


4ος τρόπος.
Με άχνη ζάχαρη.
Παίρνουμε μέλισσες όπως προηγουμένως και αντί για καπάκι, βάζουμε σήτα με μάτι λίγο μεγαλύτερο από αυτής των κουνουπιών. 
Αυτή την φορά ρίχνουμε στο βάζο δύο κουταλιές άχνη ζάχαρη εμπορίου και γυρίζουμε αργά το βάζο, να πασαλειφτούν καλά οι μέλισσες.

Το αφήνουμε και κατά καιρούς ξαναγυρίζουμε. Μετά 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα από την σήτα την άχνη σε ένα άσπρο πιατάκι ή μπολ στο οποίο έχουμε βάλει λίγο νερό. 
Η άχνη διαλύεται και τα καφέ βαρρόα είναι πλέον ευδιάκριτα. Όριο ανεκτό 5 έως 6 βαρρόα στις 500 μέλισσες.
Οι μέλισσες σ' αυτήν την περίπτωση επιστρέφουν στην κυψέλη τους.
Αν γίνει έλεγχος στο 10% των κυψελών μας, έχουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο γνώση της κατάστασης, που βρίσκονται τα μελίσσια μας , όσον αφορά τα επίπεδα της βαρρόα στο κοπάδι μας.
Με την απόκτηση εμπειρίας, θα μπορείτε και μόνοι σας να θεσπίσετε τα δικά σας επιτρεπτά όρια και τα όρια συναγερμού της βαρρόα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου